Tip: Jak naplánovat a vybavit malý sklad

Tip: Jak naplánovat a vybavit malý sklad

Co má většina kamenných obchodů, průmyslových odvětví a internetových obchodů společného? Všechny mají relativně malý sklad, alespoň ve srovnání se sklady 3PL a logistickými centry. Co tedy mohou udělat pro optimalizaci skladové kapacity a vytvoření efektivního toku materiálu ve svém omezeném prostoru? Odpovědi naleznete právě zde!

Čtyři kroky k efektivnímu skladu

Optimální fungování malého skladu vyžaduje čtyři věci:

  1. Flexibilní regálový systém, který lze přizpůsobit podmínkám prostor.
  2. Ergonomické zvedací pomůcky a vozíky, které zaměstnancům ušetří zbytečné zvedání.
  3. Chytré uspořádání skladu/půdorysu, které zajistí dobrý průchod prostorem.
  4. Dobře vybavené balicí stanice, které zjednodušují balení.

Se všemi součástmi na svém místě mají zaměstnanci k dispozici jak dobré pracovní prostředí, tak možnost efektivně pracovat.
Máte nedostatek volných skladových prostor? Začněte tím, že zkontrolujete, zda rozměry regálů odpovídají velikosti zboží nebo zda skladujete hodně volného prostoru. Pokud lze hloubku některých sekcí zmenšit, můžete uvolnit podlahovou plochu pro více regálů - a zvýšit jejich kapacitu. Dalším způsobem, jak získat více metrů polic na stávajícím prostoru, je plně využít výšku stropu. S vhodně upravenými skladovými regály se i malý sklad může zdát velký.
Žena zvedá balík ve skladu
Pokud jde o zvedání a přemísťování těžkých věcí, dává se přednost ručním vysokozdvižným vozíkům, paletovým vozíkům a zakladačům. Stejně tak jsou k dispozici jak skladové vozíky, tak různé policové vozíky, vozíky na balíky, vychystávací vozíky, plošinové vozíky a rollkontejnery pro přepravu lehčího zboží. Všechny mají společné to, že šetří vaše záda, poskytují lepší pracovní výšku a umožňují převážet několik věcí najednou.
  • V malém skladu je vysoké riziko, že si lidé a vozíky budou navzájem překážet. Ujistěte se, že pracovní prostředí je bezpečné a že uličky jsou dostatečně široké, aby se v nich mohly potkat dva vozíky.
  • Máte stejný prostor pro příjem a výdej? Vyhněte se úzkým místům tím, že budete mít speciální prostor, kam se dočasně umístí přijaté zboží. Odjíždějící kamion pak může couvat, jakmile přijíždějící kamion odjede.
  • Umístěte zboží s vysokou frekvencí pohybu v blízkosti balení, abyste snížili počet převozů na dlouhé vzdálenosti.
  • Uspořádejte balicí stanici tak, aby byl zajištěn dobrý tok, například tak, aby na jednom konci přicházely položky a na druhém konci vycházely hotové balíky.

Výběrem výškově nastavitelného balicího stolu může několik zaměstnanců sdílet pracovní místo a přizpůsobit si ho svým potřebám. Přidejte pracovní židli s nastavitelnou výškou sedáku, která usnadňuje změnu pracovní polohy a ergonomické protiúnavové rohože, které poskytují dobré pohodlí při dlouhých hodinách práce ve stoje. Výsledek: Výsledkem je kompletní balicí stanice s opravdu dobrým pracovním zázemím.

Zeptejte se nás na návrh interiéru malého skladu
Díky naší široké nabídce snadno najdete interiér skladu, který bude vyhovovat vaší firmě. Pokud potřebujete podporu, vždy se na nás můžete obrátit. Rádi vám pomůžeme!