Různé typy kancelářských židlí

Průvodce: Jaká kancelářská židle se pro vás hodí?

Dobrá kancelářská židle kopíruje pohyby vašeho těla, snižuje riziko zranění z přetížení a pomáhá vám správně sedět. Který model však splňuje vaše požadavky na pohodlí, design a ergonomii? Nejlépe hodnocená židle k počítači v testech nemusí být pro vás ta nejvhodnější! Uvedli jsme pět věcí, které je třeba zvážit před nákupem nové židle k psacímu stolu.

1. Jak dlouho sedíte?

Doba sezení má velký vliv na výběr židle k pc. Obecně platí, že čím déle je židle určena k sezení, tím lepší je její ergonomie a funkčnost. V naší nabídce najdete pc židle pro následující doporučené doby sezení:

4 hodiny: základní kancelářské židle pro ty, kteří jsou často na cestách a v kanceláři tráví jen krátkou dobu.

8 hodin: pohodlné a ergonomické kancelářské židle pro ty, kteří sedí téměř celý pracovní den.

12 hodin: tyto židle poskytují exkluzivní možnosti přizpůsobení s optimálním komfortem sezení až po dobu 12 hodin.

24 hodin: Židle pro dlouhodobé použití v řídicích místnostech, call centrech, poplachových monitorovacích centrech a dalších prostředí s vysokými nároky na různé možnosti přizpůsobení a odolnost.


 

Dva lidé sedí u oddělených stolů v kanceláři

2. Zvolte mechanismus podle způsobu pohybu

Sedák a opěradlo židle by měly kopírovat vaše pohyby, protože přirozeně chcete čas od času změnit polohu. Vztah mezi sklonem opěradla a sedáku je řízen mechanismem židle. I zde platí pravidlo, že kvalita se vyplatí, ať už pracujete v kanceláři, nebo doma.ma.

Stálý kontakt: Opěradlo sleduje pohyby horní části těla, zatímco sedadlo je pevné. Je snadné měnit pracovní polohu.

Houpání: Funkce houpání je jednoduchý mechanismus, kdy opěradlo a sedadlo udržují vůči sobě stejný úhel i během houpání. Odpor se nastavuje podle hmotnosti vašeho těla.

Synchronní: Sedák a opěradlo pracují společně v poměru 1:2, přičemž sedák se během houpání mění v jednom kroku a opěradlo ve dvou krocích. Díky tomu se můžete opřít, aniž byste museli zvedat nohy z podlahy. Lze uzamknout v pevných polohách.

Vícesynchronní: I zde sedák a opěradlo pracují společně v poměru 1:2, ale máte možnost sedák odpojit, což usnadňuje protažení těla a prokrvení nohou a chodidel.
Žena sedí na ergonomické kancelářské židli a opírá si ruku o područku

3. Hledejte ergonomické funkce

Aby vám ergonomická kancelářská židle poskytovala správnou oporu, musí se přizpůsobit vaší výšce, hmotnosti a tvaru těla. Protože jsme každý jiný, měli byste hledat židli s několika nastavitelnými funkcemi. Ujistěte se, že využíváte všechny funkce židle, a pravidelně ji nastavujte, abyste se vyhnuli statickému sezení.

Nastavitelná výška sedáku: Ovládá se podle vaší výšky. Správná výška je taková, abyste měli celé chodidlo na podlaze, když máte záda přitisknutá k opěradlu.

Nastavitelná hloubka sedáku: Zajišťuje prokrvení dolních končetin a chodidel. Nastavte tak, abyste se mezi židli a koleno vešli pěstí, když máte celé chodidlo na podlaze.

Nastavitelná výška opěradla: Díky tomu opěradlo kopíruje přirozené zakřivení dolní části zad a pánve.

Naklápěcí sedák: Zajišťuje správné držení těla tím, že se sedák mírně nakloní dopředu, zatímco vaše boky jsou o něco výše než kolena.

Nastavitelné područky: Správné nastavení výšky a šířky područek uleví pažím a svalům v oblasti krku, ramen a horní části zad.

 
Co se skrývá pod pojmem ergonomie?

4. Několik dalších funkcí a příslušenství

Kromě funkcí souvisejících s ergonomií a pohybovými vzorci můžete přidat také specifické příslušenství a funkce. Područky na kancelářské židle a opěrka hlavy jsou k dispozici jako volitelné příslušenství pro naše jednodušší modely, jinak jsou součástí základní verze kancelářských židlí.

Vysoké nebo nízké opěradlo: Základním pravidlem je nízké opěradlo, pokud jste malého vzrůstu, a vysoké opěradlo, pokud jste o něco vyšší.

Opěrka hlavy: Je to stylový detail a praktická funkce v jednom. Opěrka by měla být v oblasti krku, aby ulevila vaší šíji a ramenům.

Područky: Měly by ulevit ramenům a měly by mít nastavitelnou hloubku, abyste si mohli opřít předloktí o ně nebo o stůl. V mnoha případech je lze nastavit i na výšku a šířku.

Síťovaná opěrka zad: Není jen záležitostí vzhledu, ale má také praktickou funkci. Síťované opěradlo umožňuje průchod vzduchu a je ideální volbou, pokud máte tendenci se trochu zahřívat.

Různorodost: Doplňte svou běžnou kancelářskou židli o aktivní židli, abyste ještě více změnili svou pracovní polohu. Balanční židle, balanční míče a míče na pilates posilují vaše tělo při sezení a práci. Sedlová židle vám poskytne přirozenou a ergonomickou polohu při sezení.
 

Sezení na aktivních židlích

5. Barva, tvar a materiál

Jakmile si vyberete kancelářskou židli, která odpovídá vašim potřebám, zbývá poslední a možná nejpříjemnější část, a to výběr vzhledu. Zvažte také, co se hodí k vašemu psacímu stolu. Naše počítačové židle fungují stejně dobře v malé domácí kanceláři jako ve firmě. Mnohé židle se dodávají v několika barvách, takže si můžete jeden model vyzdobit různými barvami nebo stejnou barvou, ale různými modely. Pokud jde o materiál, nejčastěji se používá látka, ale nabízíme také umělou i pravou kůži. Výběr je na vás.

Naše široká nabídka vám zaručí, že najdete kancelářskou židli, která vám bude vyhovovat, ať už jste kdokoli. Pokud si nevíte rady s výběrem, neváhejte nás kontaktovat - rádi vám pomůžeme!

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...