Děti si nesou školní lavice

Školní nábytek, který pomáhá - budování sociální odpovědnosti v malém

V jedné z nejchudších zemí světa dosáhla malá vesnice v posledních letech pozoruhodných úspěchů. Pauline Condeová byla u toho. Začínala jako učitelka v mateřské škole a nyní řídí školu se 450 žáky, zdravotní střediska, infrastrukturní projekty a několik podniků.
- "Je to mladá generace, která je hnací silou změn," říká.
Děti sedí ve třídě
Necelou hodinu cesty východně od hlavního města Ouagadougou přitahuje malá vesnice pozornost úřadů a ministrů Burkiny Faso. Vesnice Nakamtenga se v posledních letech stala vzorovou společností v zemi bez sociálního systému, kde je přibližně polovina obyvatel negramotná.

Vše začalo v roce 2001, kdy si vesnické ženy uvědomily, že potřebují mateřskou školu. Nyní, o více než 20 let později, má Nakamtenga také zdravotní středisko, zubní kliniku, farmy, několik podniků a v neposlední řadě pýchu vesnice: školu se 450 žáky od předškolního věku po základní, střední a vysoké školy.

- "Neexistují slova, která by vyjádřila, jak je škola důležitá. Skutečnost, že děti mají dobrý základ, nás utvrzuje ve víře v lepší budoucnost," říká Pauline Conde.

Dnes je místní provozní manažerkou sítě dovedností Yennenga Progress. V roce 2001 začínala jako učitelka v předškolním zařízení v úplně prvním středisku ve vesnici.
Děti se hlásí
Děti poslouchají výklad ve škole
Dítě píše na školní lavici
Děti si venku hrají
Učitelka s dětmi venku

Oběd je základ

Ve vesnické škole jsou dny dlouhé a plné vyučování, domácích úkolů a aktivit. Pro ředitelku Bernadette Pafadnam Pacmogda začíná práce v sedm hodin ráno, kdy pomáhá učitelům plánovat výuku, která trvá až do pěti hodin odpoledne.

- "Ale být s dětmi je ta nejzábavnější a nejenergičtější část práce. Pak vidíte, že vytyčené cíle skutečně přinášejí ovoce," říká.

Jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje, je zajistit dětem každý den dobrý a výživný oběd.

Děti dostávají oběd
- "Když děti nastoupí do naší školy, mnohé z nich jsou podvyživené. Tady dostanou alespoň jedno dobré jídlo. To má obrovský vliv na jejich růst, vývoj a odolnost vůči nemocem," říká.

Doma většina lidí mluví jazykem mooré. V Burkině Faso je však školním jazykem francouzština.

- "Samozřejmě se řídíme místními učebními osnovami. Inspirovali jsme se však švédskou pedagogikou. Zaměřujeme se na zvídavost a kreativitu. To v tradičních školách založených na francouzském hierarchickém modelu není."
Děti nesou školní židle
Holčička s copánky
Holčička u školní lavice

Chcete vědět více?

Vyplňte následující formulář a my se vám během následujících 2 pracovních dnů ozveme.
Typ organizace
Vaše zprávaPřílohy
Kliknutím na tlačítko "Odeslat" souhlasíte s Ochranou osobních údajů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...