Jen super židle nestačí

Jen super židle nestačí

V dnešní digitální době má sedavé zaměstnání stále více lidí. Mnohdy si však neuvědomují, že lidské tělo není uzpůsobené k sezení, ale k pohybu.
Pokud dělám kancelářskou práci, je potřeba se zamyslet nad tím, jak si aktivitu vynahradit a jaké pomůcky si pořídit,“ říká pohybový specialista a terapeut Martin Lacko.
Martin Lacko, pohybový specialista
Martin Lacko

Působil zejména jako masér české atletické reprezentace a má řadu certifikací v oblasti fyzioterapie. Dlouhodobě se zaměřuje na sportovní i rekondiční masáže, kompenzační cvičení a prevenci. Spolupracuje i s firmami, jejichž zaměstnance učí, jak kompenzovat sedavé zaměstnání.
Každé pracovní prostředí by mělo být vybaveno tak, aby se v něm zaměstnanec cítil pohodlně a neničil si zdraví. Přesně to je i posláním ergonomie. „Jde o obor, který řeší, jak zvyšovat kvalitu našeho života a usnadnit si naše každodenní procesy. A netýká se to jen našich fyzických potřeb, ale i psychických a duševních,“ říká terapeut Martin Lacko. V praxi to může například znamenat, že firmy pro své zaměstnance pořídí kvalitní vybavení, zabývají se správným osvětlením a akustikou pracovního prostoru nebo v něm vytvoří zóny pro odpočinek či protáhnutí těla.

Vzhledem k tomu, že v práci strávíme zhruba třetinu svého života, není dobré ergonomii podceňovat. Zatímco zaměstnanci díky ergonomickým řešením získávají bezpečnější a zdravější pracovní prostředí, které může výrazně omezit jejich fyzickou i psychickou zátěž, vyplatí se i firmám. Pro ně mohou tato řešení zase znamenat snížení nákladů spojených s nemocenskými či profesními onemocněními. A pokud se problémy i přesto objeví, je dobré zajít za odborníky. Například pohybový specialista Lacko se svými klienty, kteří mají sedavé zaměstnání, řeší hlavně bolesti zad a kloubů, křečové žíly či syndrom karpálního tunelu.

Jak by měla vypadat zdravá kancelář?

Hlavně pořádnou židli a stůl

Ideální jsou polohovací stoly, které můžete zvednout a pracovat ve stoje. Než jen celý den prosedět, je pravidelné střídání stoje a sedu pro tělo daleko přirozenější,“ říká Lacko.
Martin lacko, pohybový specialista

Důležité trio: klávesnice, myš a monitor

Výběr vhodné klávesnice a myši vám pomůže předejít syndromu karpálního tunelu, správné nastavení monitoru je zase důležité pro vaše oči i krční páteř.

Monitor by měl být umístěn přímo před vámi zhruba ve vzdálenosti paže. Horní okraj obrazovky mějte v úrovni nebo mírně pod úrovní očí.

„Velmi častým problémem bývá, že se při práci předkláníme a předsouváme hlavu. Když by vás někdo vyfotil, tak se tomu pravděpodobně budete smát. Dlouhodobě to ale vede k bolestem krční páteře,“ říká Lacko. Klávesnice by měla být položena tak, aby byly paže při psaní uvolněné a zápěstí rovná nebo v mírném úklonu dolů, nikoli zvednutá nebo ohnutá. Myš umístěte co nejblíže ke klávesnici, aby se zmírňovala zátěž ramene. Vhodné je pořídit si podložky pod zápěstí pro klávesnici i myš, neboť pomáhají zmírňovat riziko vzniku syndromu karpálního tunelu.
Rotoped ke stolu
8 155 Kč
Balanční židle 
13 495 Kč

Prevence jako základ

Klíčem k úspěchu jsou správné návyky. „Existují jen dva typy lidí. Ti, kteří bolestmi zad už trpí, a ti, které to teprve čeká. Správnou prevencí ale problémy můžete oddálit a zmírnit na minimum,“ říká Lacko. Sedět osm hodin a pak si zajít do wellness podle něj úplně nestačí. „Důležité je to, jak se má vaše tělo i během pracovní doby,“ vysvětluje Lacko. Vybudovat si nový návyk trvá zhruba šest týdnů, pak se pro tělo stává přirozeným. Na co tedy během pracovního dne nezapomínat?

Hlavní je střídání pozic

„Můžete mít klidně židli za milion, ale pokud na ní budete sedět celý den v jedné pozici, nějaké problémy vás dříve nebo později doženou,“ říká Lacko, který své klienty učí poslouchat jejich tělo a reagovat na něj. Pracovní pozice by se měla měnit zhruba každých 20–30 minut, podle toho, jak je zaměstnanec schopný udržet pozornost a správný a uvolněný sed či stoj.

Stále oblíbenější jsou i takzvané balanční stoličky, které pomáhají člověku sedět aktivně – tedy zapojovat více svalů a stimulovat krevní oběh.

Přestávky jsou prospěšné

Dříve bylo trendem mít vše potřebné na dosah od stolu. „Dnes firmám radím pravý opak. Dát vše co nejdál. Zaměstnanec se tak musí projít, okysličí se mu organismus, a to je dobré pro jeho tělo i koncentraci – tudíž výkon,“ říká Lacko. Projít se můžete například i cestou na oběd nebo si nastavit na telefonu nebo chytrých hodinkách upozornění na to vstát a protáhnout se.

Sportovat lze i v kanceláři

Na trhu jsou dnes dostupné speciální rotopedy i chodící pásy přímo určené pod kancelářské stoly.

Pomáhají stimulovat přirozený pohyb a jsou tiché, takže neruší kolegy. „Nedám dopustit ani na cvičící gumy a zejména na metodu podle doktora Richarda Smíška,“ říká Lacko. Jedná se o jednoduché rehabilitační cvičení, které posiluje vnitřní stabilizační systém, a pomáhá tak při bolestech zad. „Dnes už také existuje spousta aplikací, které vás cviky provedou. Doporučuji například aplikaci Spiralista nebo ideálně návštěvu odborníka,“ dodává Lacko. 

A na závěr dává Martin Lacko několik tipů, jak cvičit přímo v kanceláři

Trápí vás syndrom karpálního tunelu? 

Protáhněte předloktí a prsní svaly

Trpíte bolestí bedrní páteře?

Protáhněte se u zdi

Bolí vás krční páteř?

Protáhněte šíjové a prsní svaly

Zdravě i na home office

Podceňovat by se neměla ani práce z domova. Pokud patříte mezi ty, kteří volí homeoffice jen jednou za čas, není nutné si rovnou pořizovat vybavení za desítky tisíc. „I z obyčejné židle v kuchyni si můžete udělat ergonomicky kvalitní židli. Stačí k tomu například nafukovací míček overball. Chvíli můžete sedět na něm, pak si ho dát za záda nebo za bedra, a pozice tak obměňovat. I malou změnu vaše tělo pozná a uleví se mu,“ říká Lacko. Pořídit si domů ale můžete i různé ergonomické podložky, které pomáhají zachovávat správný úhel nohou a podporují jejich prokrvování.

Ať už pracujete z domova nebo v kanceláři, správné vybavení pomáhá předcházet zdravotním problémům, zvyšuje produktivitu a dělá práci zábavnější.

Martinu Lackovi díky jeho dlouholeté praxi prošlo pod rukama mnoho ergonomických pomůcek, které umožňují zdravější pobyt v kanceláři.
Poslední dobou jsem si oblíbil vybavení od společnosti AJ Produkty. Líbí se mi jejich profesionální a komplexní přístup k ergonomii a zdravému pobytu v kanceláři. Zaujaly mě zejména jejich polohovací stoly, balanční stoličky a podložky pod nohy, které jsou velmi kvalitní,“ říká.
Martin Lacko, pohybový specialista

Chcete také pracovat zdravě v kanceláři i na home office?

Prohlédněte si všechny produkty pro aktivní kancelář nebo se nám ozvěte prostřednictvím formuláře níže.

Chci pracovat zdravě
Vyplňte následující formulář a my se vám během následujících 2 pracovních dnů ozveme.
Typ organizace
Vaše zprávaPřílohy
Kliknutím na tlačítko "Odeslat" souhlasíte s Ochranou osobních údajů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...