Investice do průmyslové ergonomie se vyplatí

Investice do průmyslové ergonomie se vyplatí

Výrobní podniky, které investují do ergonomického pracoviště, mohou očekávat mnoho výhod, především v podobě zdravějších zaměstnanců, u nichž se snižuje riziko úrazů z přetížení. Promyšlené pracovní prostředí zvyšuje efektivitu i ziskovost průmyslových podniků. Kromě toho se při ergonomickém uzpůsobení dílny a skladu zefektivní výroba a doprava.
Dvě ženy ve skladu

Ergonomie - dlouhodobá investice

Když je pracoviště přizpůsobeno lidem, kteří na něm pracují, a ne naopak, všichni se cítí mnohem lépe. Díky promyšleným řešením se přirozeně zvyšuje efektivita a usnadňuje práce. Investice do průmyslové ergonomie vedou k efektivnější výrobě a menšímu počtu pracovních neschopností, což následně vede ke zvýšení zisku společnosti a zároveň ke snížení rizika úrazů zaměstnanců.

Pokud nejsou splněny ergonomické potřeby, může práce vést k muskuloskeletálním poruchám, které mohou způsobit dlouhodobé bolesti. Kromě osobního nepohodlí je postižena i společnost, když jsou zaměstnanci nuceni brát si nemocenskou. Produktivita klesá, když chybí důležité odborné znalosti, a v kombinaci se zvýšenými mzdovými náklady spojenými s náhradami se to okamžitě stává velmi nákladným. Proto mějte vždy na paměti ergonomické hledisko, když je čas na modernizaci interiéru skladů a dílen.

„Pojďme si promluvit o ergonomii a o tom, jak přímo ovlivňuje výkonnost podniku a co lze udělat pro zlepšení pracovního prostředí. Mít pracoviště, kde jsou zaměstnanci spokojení a cítí se dobře, je důležité i pro blaho podniku.“
Peter Gunnarsson, manažer kategorie průmyslu ve společnosti AJ Produkty

Využití cenných zkušeností

Každý majitel firmy ví, že znalí zaměstnanci jsou cenným přínosem, o který je třeba pečovat. Když práci vykonávají zkušení zaměstnanci, zvyšuje se efektivita, výrobky jsou kvalitnější a dělá se méně chyb. Kompetentní výrobní personál ve výrobních podnicích snižuje chybovost, což následně vede ke zvýšení tržeb. Dobře navržené pracoviště znamená, že se zaměstnanci rozhodnou zůstat, místo aby přešli do jiné společnosti.

Zaměstnanci, kteří mají co nejlepší podmínky, přirozeně zlepšují svůj výkon. To následně vede k větší spokojenosti a pohodě v zaměstnání, protože většina lidí se cítí dobře, když ví, že odvádí dobrou práci. Promyšlený design interiéru usnadňuje a zpříjemňuje pracovní den.

Pokud firma klade velký důraz na ergonomii a zdravotní otázky, vytváří také jistotu, která je pro pracoviště atraktivní vlastností. Zaměstnavatel, který dbá na fyzické pracovní prostředí, je atraktivnější pro vysoce kvalifikované jedince, kteří se hlásí při náboru nových zaměstnanců.

Lidé ve skladu
Lepší ergonomie je dlouhodobou investicí a nemusíte dělat všechno najednou, můžete se zlepšovat postupně. Investice do dobrého pracovního prostředí je investicí do úspěchu firmy.
Peter Gunnarsson, manažer kategorie průmyslu ve společnosti AJ Produkty

Muskuloskeletální poruchy - častá příčina zdravotních problémů souvisejících s prací

Nejčastějším zdravotním problémem souvisejícím s prací v EU jsou muskuloskeletální poruchy. Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci definuje muskuloskeletální poruchy jako poškození tělesných struktur, jako jsou svaly, klouby, šlachy, vazy, nervy, chrupavky, kosti a lokalizovaný oběhový systém. Podle zprávy „Work-related musculoskeletal disorders: prevalence, costs and demographics in the EU“ (Muskuloskeletální poruchy související s prací: prevalence, náklady a demografie v EU) více než polovina pracovníků v EU uvádí muskuloskeletální poruchy. Negativní dopady muskuloskeletálních poruch by se neměly podceňovat.
 
Vždy se na nás můžete obrátit, abychom vám poradili, jak ergonomicky optimalizovat vaše pracoviště.

Proveďte posouzení rizik

Prvním krokem, jak se vyhnout problémům, je prozkoumat různé pracovní úkoly a poté provést hodnocení rizik. Zkontrolujte činnosti, jako je dlouhé stání, dlouhé sezení, monotónní pohyby a zvedání těžkých předmětů. Prověřte také osvětlení a úroveň hluku. Nechte zaměstnance, aby se zapojili. Oni jsou odborníky na každodenní pracovní postupy. Položte otázky typu: Které pracovní úkoly představují nejvýznamnější zdravotní rizika? Je dostatek znalostí o ergonomických pracovních postupech?

Nebojte se požádat o pomoc odborníky na zdraví při práci a ergonomii, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Jakmile jsou zdravotní rizika identifikována, je čas upravit pracovní prostředí tak, aby se zlepšila ergonomie. Různé pracovní úkoly vyžadují různé typy pomůcek.

Jak správně zvedat břemena

Žena ve skladu

Co je dobré mít v dobře uspořádaných skladech

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...