Zefektivněte proces balení pomocí ergonomické balicí stanice

Zefektivněte proces balení pomocí ergonomické balicí stanice

Dobře navržená a nastavitelná balicí stanice může zefektivnit proces balení. Pokud lze každodenní úkoly provádět hladce, práce se stává příjemnější. Výběrem ideálního pracovního stolu a jeho doplněním správnou podložkou, židlí a úložným příslušenstvím se postaráte o úspěšnou realizaci. Máme pro vás několik tipů, na co si dát pozor, abyste si vytvořili dokonalé pracovní místo.
Muž a žena u balicího stolu

Význam ergonomické balicí stanice

Ruční balení je řemeslná práce a k jejímu co nejefektivnějšímu provedení jsou zapotřebí správné podmínky. Se správně navrženou balicí stanicí se snižuje riziko pracovních úrazů a úkoly lze provádět plynuleji. Při balení výrobků může docházet k předkloněným polohám a nepříjemnému kroucení těla. To může časem způsobit problémy s opotřebením, které se v nejhorším případě mohou stát chronickými a bolestivými. Předcházejte pracovním úrazům tím, že se rozhodnete pro ergonomický pracovní nábytek.

Zvolte si balicí stůl podle potřeby

Na pracovištích, kde se ručně balí, jsou zapotřebí promyšlená řešení, která jsou specifická pro daný úkol. Výhodnější je polohovací pracovní stůl, zejména pokud se na stanovišti bude střídat více osob. Možnost nastavit stůl podle výšky každého z nich jej činí schůdným pro všechny. Poskytuje také příležitost ke střídání sezení a stání, čímž vznikají krátké pohybové přestávky, které zlepšují krevní oběh a okysličování svalů. Zátěž těla se přesouvá mezi různými svaly, což je pro tělo celkově prospěšné.


Nezapomeňte, že váš pracovní prostor musí být dostatečně velký vzhledem k objemu, který bude zpracováván a balen. Vzhledem k tomu, že přes balicí stanici prochází velké množství nákladu, musí pracovní plocha unést velkou hmotnost a mít vysokou odolnost proti opotřebení. Vložené valivé koule v povrchu stolu usnadňují rotaci balíků. Tím je tato práce snazší a méně namáhavá pro tělo.

Muž u balicího stolu

Jaká je dobrá pracovní pozice?

Přesné měření správné výšky pracovního stolu není možné. Mohou ji ovlivnit faktory, jako je výška člověka a typ úkolu. Obrázek 1 ukazuje doporučení pro vhodnou pracovní výšku při práci ve stoje. Ruce by neměly být zvednuty příliš vysoko ani spuštěny příliš nízko.

Aby se zabránilo nesprávnému nakládání, měly by být nejčastěji používané položky umístěny ve vnitřním pracovním prostoru, jak je znázorněno na obrázku 2. Do vnějšího pracovního prostoru lze umístit věci, které se používají méně často, ale musí být po ruce. To platí pro práci vsedě i vestoje.
Různé typy pracovních židlí

Jak má vypadat ergonomická pracovní židle?

Jak jsme již zmínili, je dobré střídat sezení a stání, nejlépe alespoň jednou za hodinu. Co je tedy ergonomická židle? Měla by mít skvělé možnosti nastavení, jako je nastavitelná výška sedáku a nastavitelný úhel sedáku, aby bylo možné otevřít úhel kyčlí. Pokud si vyberete židli s opěradlem, mělo by podpírat páteř i při změně polohy sezení. Zda má mít židle područky, je subjektivní a závisí na pracovní situaci. Volný boční pohyb je požadavkem při práci v průmyslu a v takovém případě je lepší mít židli bez područek. Na jednom pracovišti často pracuje více lidí, proto je důležité, aby bylo možné snadno nastavit výšku pracovního stolu i dílenské židle.


Pro další možnost pracovní polohy je dobré přidat balanční stoličku nebo sedlovou židli. Ty se dodávají v různých provedeních. Společné mají to, že při stacionární práci aktivují zádové svaly a svaly středu těla. Pracovní stoličky usnadňují pohyb ze sedu do stoje a jsou výborné pro pracovní situace, kdy je třeba často vstávat.

Správné příslušenství pro váš balicí stůl

Riziko pracovních úrazů se snižuje, pokud se lze vyhnout nepohodlným polohám. Proto společnost AJ Produkty nabízí mnoho chytrého příslušenství. Každé pracoviště by mělo mít možnost optimalizovat své balicí stanice podle potřeb. V závislosti na typu výrobků, které firma vyrábí a prodává, jsou samozřejmě zapotřebí různé úpravy.


Příslušenství vybírejte na základě pracovních metod a požadavků na skladování. Mohou to být regály, závěsné lišty a panely na nářadí, které lze snadno namontovat nad pracovní plochu. Díky zavěšení nářadí je nalezení toho správného rychlejší. Kartonový papír, krabice, pěnová fólie by měly být umístěny tak, aby se zabránilo škodlivým pracovním polohám. Úložný nábytek vedle pracovního stolu by měl být v ideálním případě pojízdný. Dílenské zásuvky na kolečkách a stolní vozíky jsou flexibilní a lze je kdykoli umístit tam, kde je potřeba.


Tím, že jsou často používané předměty v pohodlném dosahu, se snižuje riziko nepříjemného protahování a opotřebení těla. Eliminujte co nejvíce drobných podráždění během pracovního dne, ať je práce zábavnější. Praktická řešení pro ukládání obalů a nářadí řeší problémy, jako je zbytečné pobíhání a těžko dostupné nářadí. Se stojany na role a řezacími jednotkami se práce při balení stává ještě jednodušší.

Dílenský policový vozík

Odlehčení těla během balení

Často dochází k balení velkého i malého zboží. Abyste se vyhnuli zbytečnému zvedání, jsou pro přesun nákladu i pro jeho zvednutí do vhodné výšky ideální zvedací stoly, nůžkový nebo klasický paletový vozík. Například nůžkový paletový vozík usnadňuje a zvyšuje bezpečnost při přepravě obalů na balicí stůl, ale lze jej použít i jako pracovní plochu. Jak zvedací stoly, tak nůžkové a paletové vozíky jsou k dispozici v manuální a elektrické variantě. Pro časté používání je úlevnější a časově úspornější zvolit elektrickou variantu. Neváhejte a prohlédněte si naši širokou nabídku zvedacích zařízení.


Balicí práce s sebou nesou mnoho stání a chůze. Proto je nezbytné mít u pracovního stolu měkkou podložku, která uleví chodidlům, nohám i zádům. Dobrá podložka na pracovišti má vynikající odpružení a odolnou vrchní vrstvu, která vydrží vysoké opotřebení. Rozhodněte se pro ergonomickou podložku na stání, která je stejně dlouhá nebo delší než balicí stůl.

Zdravý pracovní i soukromý život

Pracovní a soukromý život se skládají z mnoha složek a ergonomie je nezbytnou součástí pro zlepšení zdraví a pohody zaměstnanců. S ergonomickým balicím procesem se práce při balení stává bezpečnější a pohodlnější.

Pomoc při optimalizaci pro sklady a průmysl

Potřebujete profesionální poradenství při plánování designu balicích stanic vaší společnosti? My v AJ vám rádi pomůžeme radami a tipy. Naším cílem je pomoci vytvořit efektivní pracoviště, na kterých se vám bude příjemně pracovat.

Pohled na balicí stanoviště

Časté dotazy

Máte zájem o spolupráci?

Vyplňte následující formulář a my se vám během následujících 2 pracovních dnů ozveme.
Typ organizace
Vaše zprávaPřílohy
Kliknutím na tlačítko "Odeslat" souhlasíte s Ochranou osobních údajů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...