Základní pravidla výzkumníka: Kdy byste měli být v kanceláři a kdy můžete pracovat z domova

Základní pravidla výzkumníka: Kdy byste měli být v kanceláři a kdy můžete pracovat z domova

V klidu domova nebo v pracovním ruchu - kde najdeme svou tvůrčí energii? Výzkumník Leif Denti poukazuje na důležitost rovnováhy: "Práce z domova až 2,5 dne v týdnu je pozitivní. Kombinuje soustředěnou práci se spontánní interakcí v kanceláři", říká.

Rozsáhlá studie publikovaná v časopise Nature v loňském roce ukazuje, že práce na dálku snižuje naši schopnost inovovat. Přímým důsledkem rozšířené práce na dálku může být stagnace pracovišť a firem. Zároveň však mnozí oceňují, že mohou svou práci vykonávat z domova.

Jaké je tedy řešení - mají se firmy snažit přilákat zaměstnance zpět do kanceláře tím, že investují do manažera, který naplní ledničku energetickými nápoji a zorganizuje dobrou atmosféru pomocí kvízů a akcí po práci? Nebo bychom snad měli přijmout hybridní model, kdy zaměstnanci střídají práci z domova a z kanceláře a kombinují tak to nejlepší z obou světů?

Žena v v kanceláři s kancelářským vozíkem
Policový vozík CHASE
6 215 Kč
Žena s notebookem v kanceláři
Leif Denti - výzkumný pracovník v oblasti psychologie na univerzitě v Göteborgu, který se zabývá inovacemi, designem kanceláří a prací na dálku - je přesvědčen, že neexistuje univerzální řešení, které by vyhovovalo všem jednotlivcům nebo firmám. Má však jedno pravidlo, jak o tom přemýšlet:

"Pokud přesně víte, co potřebujete udělat, můžete pracovat z domova a mezi tím pořádat krátké online schůzky. Domov je vhodný pro úkoly, které vyžadují soustředěnou práci bez rozptylování. Pokud však narazíte na problémy nebo potřebujete přijít s různými řešeními složitých otázek, je lepší přijít do kanceláře a setkat se s kolegy osobně."

"Když může mluvit vždy jen jedna osoba, je omezena i „šířka pásma rozhovoru“, jak říká Leif Denti:

"A po digitální schůzce se často prostě vypneme, na rozdíl od kanceláře, kde si po ní můžeme dát kávu a pokračovat v diskusi. Právě v těchto chvílích, daleko od formální schůzky, se může objevit mnoho důležitých myšlenek a nápadů - věcí, které na vlastní schůzce nemusely být zmíněny nebo které se člověk neodvážil nadhodit."

Dalším problémem práce na dálku, který je často zdůrazňován, je, že se obtížně buduje silná firemní kultura a smysl pro komunitu.

"Je těžší budovat pevné vztahy s kolegy, pokud se pravidelně nesetkáváte. Jistě, vztahy můžete budovat online, ale často je snazší a efektivnější budovat je tváří v tvář. Mladší zaměstnanci často chtějí být v kanceláři více než starší zaměstnanci, což je pravděpodobně proto, že mladší potřebují získávat znalosti od starších."

50-50 zajišťuje nejlepší rovnováhu

Přestože neexistuje žádný pevný recept na to, jak a kde by měly firmy a zaměstnanci nejlépe soustředit svou práci, studie ukazují pozitivní účinky práce z domova až 2,5 dne v týdnu. Dává nám větší kontrolu nad našimi životy a pomáhá s rovnováhou mezi prací a volným časem: Už žádné dojíždění a můžete si doma vyřídit své záležitosti a zároveň si usnadnit skládání puzzle s vyzvedáváním a odvážením dětí.

"Pokud však pracujete z domova častěji, nevýhody mohou začít převažovat nad výhodami: je těžší sledovat, co se děje v práci a co je právě teď důležité. Pokud tento pocit ztratíte, může se vám práce časem zdát méně prospěšná a můžete se cítit izolovaní."

Jak to vidí Leif Denti, současný pracovní život se vyznačuje hledáním nejlepších pracovních metod.

"Změna a inovace jsou nadčasová témata. Jsou to však také obtížné otázky. Nakonec však řešení najdeme. O to se nebojím."

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...